TANDLÆGE-INDEX

Tandlæger i Danmark

Om os Kontakt Hjælp Log ind

Isninger i tænderne

Isninger i tænderne

Isninger i tænderne kan være enormt smertefuldt. I denne artikel kan du læse hvordan isninger opstår og hvad du kan gøre ved det.

Hvorfor opstår isninger?

Isninger eller følsomhed i tænderne rammer rigtig mange mennesker. Isninger opstår typisk når tandkødet har trukket sig tilbage og blottet tandhalsen, som ikke er beskyttet af emalje.

Der er mange forskellige årsager til isninger heriblandt:

Isninger kan være meget smertefulde, og smerterne kommer typisk, når man drikker varme, kolde, søde eller syrlige drikke.

Hvordan behandler man isninger?

Det er ikke muligt at erstatte tandkød eller få det til at vokse ud igen. Derfor handler en behandling af isninger om at beskytte de følsomme tandhalse. Der er en række behandlingsmuligheder:

Vi anbefaler altid at man tager til tandlægen, hvis man oplever smerter i munden. Symptomerne på tværs af tandsygdommene er rimelig ens, hvilket gør det umuligt at diagnostisere sig selv. Reelt set kan man ende i en situation, hvor man tror det er ganske almindelige isninger, som er opstået ved at have drukket cola, men det er i virkeligheden tandkødsbetændelse, som har udviklet sig til paradentose.

Mange sygdomme i munden er irreversible, hvilket betyder at man ikke kan gøre skaden om men blot stoppe udviklingen. Hvis tandkødet først skrumper på grund af en sygdom, er det ikke muligt at genskabe den, og hvis meget af kødet er forsvundet kan det blive nødvendigt med en tandprotese.