TANDLÆGE-INDEX

Tandlæger i Danmark

Om os Kontakt Hjælp Log ind

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse

Tandkøbsbetændelse er en kronisk betændelse, som opstår omkring tænderne. Den kan opstå i alle aldre, og symptomerne er oftest hævet, rødligt og ømt tandkød.

Sundt tandkød giver ikke tandkødsbetændelse

For at bevare sundt tandkød er det vigtigt at holde tænderne rene.

Jo yngre man er, jo lettere er det at holde sine tænder rene. I mange tilfælde er det nok at børste tænderne to gange om dagen, hvis man er ung.

Med alderen kan det blive nødvendigt at bruge tandstikker, tandtråd og andre værktøjer for at sikre god mundhygiejne. Sundt tandkød er kendetegnet ved at:

Tandkødsbetændelse opstår ved dårlig mundhygiejne

Hvis dit tandkød ikke har førnævnte kendetegn kan det være et tegn på at du har tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse opstår når tænderne ikke bliver børstet, hvilket betyder plak lægger sig langs tandkødet. Når plak ikke bliver fjernet forkalker den og bliver til tandsten, som kan give smerter.

Det er nemt at undgå tandkødsbetændelse. Det handler bare om at huske at bruge tandbørste hver dag samt eventuelt supplere med tandstikker, tandtråd og lignende.

Hvis du har fået tandkødsbetændelse kan du behandle den ved at få styr på mundhygiejnen igen. Tandsten kan dog kun fjernes af en tandlæge, hvilket selvsagt betyder at man skal en tur forbi tandlægen, når man har eller har haft tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose

Det er vigtigt at behandle tandkødsbetændelse hurtigt og effektivt, da det kan udvikle sig til paradentose, som betyder at tandkødsbetændelsen har spredt sig til tandroden.

Hvis man ikke behandler paradentose kan det i sidste ende betyde at tænderne falder ud, da tandkødet svinder ind og ikke længere holder fast om tandroden. Det kan derfor hurtigt ende med at blive en meget dyr, hvis man ikke bruger tid på at få en god mundhygiejne, da det i sidste ende kan blive nødvendigt med større behandlinger såsom implantater, broer eller tandproteser.

Paradentose bliver behandlet af en tandlæge ved at fjerne tandsted og bakterier i tandkødslommen. Hvis tandkødstændelsen har haft gode forhold samt haft tid til at udvikle sig kan det blive nødvendigt med en tandkødsoperation og eventuelt antibiotikum, som hæmmer og dræber bakterier.

Det er ikke muligt at genskabe tandkødet, som holder fast i tænderne. Paradentose kan kun standses, da det er en kronisk betændelsestilstand. Det kræver regelmæssig paradentosebehandling hos tandlægen for at holde den nede.