TANDLÆGE-INDEX

Tandlæger i Danmark

Om os Kontakt Hjælp Log ind

Tandprotese - Gebis, helproteser og delproteser

Tandprotese - Gebis, helproteser og delproteser

En tandprotese eller et gebis er en erstatning for manglende tænder. Alt efter hvor mange tænder du har mistet kan du vælge at få lavet en delprotese eller en helprotese. Der findes alternative behandlinger til en protese såsom implantat eller en bro.

Hvad er en delprotese?

Hvis du kun har mistet en enkelt eller få tænder kan du vælge at få lavet en delprotese.

En delprotese sidder bedre fast end en helprotese, da den fylder mindre og fordi den sidder fast på de naturlige tænder. Delprotesen bøjler griber op på de naturlige tænder, hvilket betyder at trykket fra dine tyg fordeles bedre.

En delprotese holder i gennemsnit i 8 til 10 år, men levetiden afhænger af hvilken type du har fået lavet samt hvor hurtigt din gumme svinder. Når din gumme svinder ind og du ikke længere kan bruge din protese kan tandlægen lave en rebasering, som går ud på at rette protesen til og fylde den ud, så den passer til gummen.

Hvad er en helprotese?

Hvis du har mistet de fleste eller alle tænder i overmunden, undermunden eller hele munden kan du vælge at få lavet en helprotese.

Hvis du har et par tænder tilbage kan du overveje at få lavet en delprotese, da den vil føles mere naturlig.

Da en helprotese i undermunden sidder løst på gummen kan det være svært at vænne sig til protesen. Du kan dog vælge at få lavet en tryklåsprotese, som sidder fast i gummen.


FAQ

Hvilke problemer kan man opleve med en protese?

Det afhænger af en lang række faktorer. Hvis du har fået lavet en delprotese kan du føle at din tale lyder en smule anderledes. Med højt læsning kan du lære din normale tale igen.

Hvis du har fået lavet en helprotese uden tryklås sidder protesen løs, hvilket kan betyde at det føles mærkeligt at spise. Denne følelse vil du vænne dig til, og det er ganske normalt.

Hvis din gumme er svundet meget ind kan det være svært at vænne sig til protesen, men dette kan hjælpes med rebasering, hvor protesen bliver tilpasset dine gummer.

Kan man sove med en protese?

Nogle forskere mener at gummen svinder hurtigere, hvis man sover med proteser, hvilket er årsagen til at mange tandlæger ikke anbefaler at man sover med en protese om natten.

Hvordan holder man en protese ren?

Ligesom naturlige tænder skal proteser selvfølgelig også holdes rene. Når du skal rengøre din protese skal du tage den ud, og børste den med en speciel protesebørste. Du skal bruge koldt vand og almindelig tandpasta uden kraftige slibemidler. Husk at undgå varmt vand, da det kan få protesen til at ændre form, hvilket gør at den ikke længere passer til dine gummer.

Ligesom på naturlige tænder kan der komme tandsten på protesen, ligesom der kan komme misfarvninger fra tobak, rødvin, kaffe og te. Disse misfarvninger kan du få fjernet ved tandlægen, men det kan være med at skabe et naturligt udseende.