TANDLÆGE-INDEX

Tandlæger i Danmark

Om os Kontakt Hjælp Log ind

Tandkrone

Tandkrone

Hvis du har mistet toppen af din tand eller en hel tand skal du have lavet en krone eller bro behandling. I denne guide får du viden omkring hvilke muligheder du har ved en krone.

Hvad er en tandkrone?

Hvis du har en beskadiget tand, som ikke længere kan repareres ved at lave en fyldning, er det nødvendigt at få lavet en krone. Dette sikrer at din tand bliver holdbar og sikrer at din tand ikke knækker. En krone er en kunstig erstatning af toppen på en tand. Når du skal have lavet en krone tager tandlægen mål til den, hvorefter en tandtekniker støber en krone, som passer til lige præcis din tand.

Kroner laves typisk af guld, hvis den skal sidde på en kindtand, da det er det stærkeste materiale. Hvis du skal have lavet en krone på en fortand kan du dog få en porcelænskrone, da det er den pæneste og mest vellignende erstatning for en tand.

I dag bruger mange tandlæger dog metalkeramik, da det er en kombination af metal og porcelæn, hvilket betyder at du får stærkere tand, som stadig ser naturlig ud. Det er vigtigt at vælge en krone af et stærkt materiale, da den bliver udsat for store tryk. En almindelig person med en kropsvægt på mellem 70 og 90 kilo kan afgive et tryk på flere hundrede kilo, hvilket kan få skrøbelige tænder eller kroner til at knække.

Såfremt din tand er rodbehandlet eller hvis der mangler meget af din tand er det ikke muligt at få kronen til at sidde fast, hvilket gør det nødvendigt at fremstille en opbygning, der sidder fast i roden. Hvis du har mistet hele din tand skal du have lavet en bro.

Hvordan bliver en krone behandling udført?

Tandlægen starter med at slibe din tand til, så tanden passer bedre til en krone. Herefter tager tandlægen et aftryk af tanden, som sendes til en tandtekniker, der støber en krone. Du får en midlertidig kroen i metal eller plast for at beskytte din tand. Når kronen kommer tilbage fra tandteknikeren skal den sættes fast på din tand ved at bruge cement, der fungerer som lim.

Det er en relativ simpel behandling, men da materialerne er dyre og der skal bruges en del timer udenfor selve den behandling, som du sidder og får lavet, er prisen også derefter.

Hvad er prisen på en krone?

Prisen på en krone varierer meget fra klinik til klinik, og om du vælger at få lavet behandlingen i udlandet. Det kan være fristerende at vælge en ferie i udlandet, hvor du samtidig får ordnet dine tænder. I nogle tilfælde kan man spare penge, men der er ikke nogen patientsikkerhed i udlandet, hvilket betyder at du kan ende i en situation, hvor du har fået lavet en behandling, som ikke fungerer, men hvor du ikke kan få pengene tilbage eller få rettet op på tandlægens fejl.

En krone kan koste alt fra 7.000 til 15.000 korner. Det afhænger af hvor du bor i landet, hvor mange tandlæger der konkurrerer om prisen i din by, og hvilket materiale kronen er lavet af.

Nogle tandlæger tilbyder studierabat, hvilket kan gøre det billigere at få lavet en krone. Du kan finde en tandlæge og se aktuelle priser på Tandlæge-index.