TANDLÆGE-INDEX

Tandlæger i Danmark

Om os Kontakt Hjælp Log ind

Tandlægeskræk

Tandlægeskræk

Hvis man lider af tandlægeskræk er man nervøs ved at gå til tandlæge. Der er forskellige grader af tandlægeskræk, men hvis man lider af det, skal man gøre sin tandlæge opmærksom på det. Der findes dog en række ting du selv kan gøre.

Hvad er tandlægeskræk?

Tandlægeskræk er en angsttilstand, hvor man er bange for at gå til tandlægen.

Folk med tandlægeskræk vil typisk opleve svedeture, hjertebanken, lav blodtryk med besvimelse til følge samt panikanfald i varierende grad.

Hvorfor får man tandlægeskræk?

Der kan være mange årsager til at man har tandlægeskræk. Det bunder ofte i dårlige oplevelser med tandlægebesøg. Det kan være man har været ved en tandlæge, som ikke har taget højde for at man gerne vil gå forsigtigt frem og bruge mere tid på samtale før behandlingen. Det kan også være lydene fra tandlægeudstyret, som forudsager tandlægeskræk.

Tandlægeskræk fører i nogle tilfælde til at man undgår eller udskyder en tandbehandling, hvilket kan have katastrofale betydningerne. Af katastrofale følger kan man nævne tandkødsbetændelse, som kan udvikle sig til paradentose, hvilket i sidste ende kan betyde at man skal have tandprotese, hvis man ikke får behandlet sine tænder i tide.

Det er helt naturligt at have tandlægeskræk. Cirka halvdelen af Danmarks befolkning er nervøse i mere eller mindre grad, når de skal til tandlægen.

Hvad kan du selv gøre?

Der findes en række ting du selv kan gøre, for at afhjælpe på tandlægeskræk.

Meditation og vejrtrækningsøvelser
Ved at afprøve forskellige øvelser med vejrtrækning og meditation for at opnå en beroligende sindstilstand, kan du bedre undgå panikanfald ved tandlægebesøg.
Dette kræver dog øvelse og ofte professionel hjælp for den bedste effekt.

Kognitiv terapi
Du kan finde professionelle terapeuter med speciale i angstbehandling gennem kognitiv terapi, der kan hjælpe dig af med din angst og tandlægeskræk.
Det kræver typisk 5 timer eller mere for at mærke en positiv effekt ved tandlægebesøg.
Det er dog en effektiv og holdbar måde at få redskaber til at håndtere og overvinde skrækken.
Denne behandlingsform er meget individuel, hvor nogle opleveler effekt hurtigt, imens andre har brug for mere behandling.

Sådan kan tandlæger hjælpe, hvis du har tandlægeskræk

Der er en række metoder, som tandlægen kan benytte, hvis du lider af tandlægeskræk heriblandt: