TANDLÆGE-INDEX

Tandlæger i Danmark

Om os Kontakt Hjælp Log ind

Paradentose

Paradentose

Hvad er paradentose?

Paradentose er en betændelsestilstand i den knogle, som tandroden sidder fast i og som holder tænderne fast forankret i munden.
Betændelsestilstanden medfører, at knoglen der omgiver tænderne langsomt nedbrydes ("ædes op"), så tændernes støttevæv forsvinder. Behandles tandkødsbetændelsen ikke, kan den udvikle den sig til paradentose. En fremskreden paradentose medfører, at tænderne løsnes og kan flytte sig.

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelse i tandkødet omkring tænderne. Betændt tandkød hæver og bliver rødligt. Tandkødet kan være ømt og har større tendens til at bløde ved tandbørstning og evt. brug af tandstikkere.

Tandkødsbetændelse opstår ved dårlig mundhygiejne. Hvis tænderne ikke børstes rene, samler der sig bakterier på tænderne langs tandkødskanten, såkaldt plak. Hvis plak ikke fjernes, forkalker den og bliver til tandsten. Plak og tandsten langs tandkødskanten kan føre til tandkødsbetændelse.
Tandkødsbetændelse kan opstå i alle aldre.

Hvem rammes af paradentose?

Paradentose - de løse tænders sygdom - er en folkesygdom og er en af de hyppigst forekommende sygdomme. Den rammer de fleste på et eller andet tidspunkt.

Paradentose starter normalt ikke før midten af 30?erne, men undersøgelser viser, at der er fundet tandkødsbetændelse hos 90 pct. af de 20-årige. Og jo tidligere i livet paradentosen udvikler sig, desto mere aggressiv og alvorlig er den. Sygdommen medfører mindre modstandskraft.

Årsag til paradentose

For at undgå tandkødsbetændelse og paradentose er det meget vigtigt, at tænderne holdes rene. Dels ved egen indsats med mundhygiejnen, men derudover skal tænder og tandkød jævnligt undersøges hos tandlægen, hvor tandrensning er nødvendig.

Behandling

Paradentose skal behandles, så tænderne ikke mister mere fæste. Tandlægen fjerner ved en paradentosebehandling tandsten og bakterier i tandkødslommen. Det kan være nødvendigt at lokalbedøve, hvis tandkødet er ømt.

Ved meget dybe tandkødslommer kan det være nødvendigt at foretage en tandkødsoperation (paradentoseoperation) for at få stoppet udviklingen. Det er et beskedent indgreb uden større ubehag bagefter og operationen foretages altid under lokalbedøvelse.


Tandlæge-index.dk giver en komplet oversigt over tandlæger, hvor du nemt kan finde og sammenligne tandlæger i hele landet og finde information om emnet.

Efterbehandling

Følg altid tandlægens rådgivning og ellers ligger efterbehandlingen på ens egne skuldre! Det gælder om hurtigst muligt at holde ens tandsæt helt rent ved regelmæssig tandbørstning og en god mundhygiejne.